free simple website templates


Umetnost

Godine 1982. u Kikindi je osnovana manifestacija pod nazivom Terra Internacionalni Sipmozijum Skulpture, koji svake godine jula meseca daje mogućnost učesnicima, oko 5-8 umetnika,da kreiraju glinene skulpture na temu definisanu simpozijumom. Tokom poslednjih decenija, Kikinda je bila domaćin više od 37 zemalja. Umetnici iz Japana, Italije, Ukrajine i Srbije došli su na ovogodišnji događaj. Posebnost radionice je da umetnici ne moraju da planiraju unapred izrađene projekte, već mogu stvoriti svoje radove na osnovu svoje inspiracije na licu mesta. 

pecat

TERRA PEČAT ZA OBLIKOVANJE GLINE


Nikola Macura je bio jedan od učesnika na simpozijumu 2018 godine. Kao tehničko rešenje za svoj rad, sarađivao je sa majstorom stolarije Tihamerom Kiš, koristeći pečate bukovog drveta za rad na glini. Tako da su na dostupnom materijalu pečati odštampali oblike sa velikom teretnom presom, ostavljajući odličan otisak na površini.

1. jula 2018. Godine otvaranje 37. simpozijuma održano je na glavnom trgu ispred galerije Terra, gde su posetioci mogli videti skulpture iz prethodne godine. Kreatori ostaju mesec dana u radionici Terre, a nakon gledanja i analize radova iz prethodnih godina, upoznaju se sa tehnikom izrada, započinjanjem svojih kreacija, rezanjem glinene skulpture. 

Mobirise